Fantasy festval 2021 - aktiviteter og foredrag


{Aktivitetsarmbånd sponsoreret af Fantasy Festivalen}

Da det endelig blev meldt ud, at Fantasy Festival blev til noget i år, har vi gået og ventet spændt, for at få at vide hvem der mon kom af forfattere og hvilke aktiviteter der kunne blive mulige. I år havde vi - som tidligere nævnt - muligheden for at kunne deltage i begge dage, så vi skulle have så meget ud af det so muligt!

Da programmet endelig kom ud og bookingsiden åbnede, skyndt vi os at reservere billetter til nogle af de helt store navne, på den danske fantasy scene. Vi var så heldige at få billet til Lene Kaaberbøl og Malene Sølvsten om lørdagen og om søndagen blev det til Malene igen sammen med Nanna Foss og Lene Kaaberbøl (også igen) sammen med Josefine Ottesen. 

Ud over de betalte foredrag, var der SÅ meget spændende, som man kunne deltage i og vi var simpelthen nød til at lave et skema, så vi kunne se hvornår vi skulle være hvor og hvor lang tid vi havde i mellem hver ting. Vi skulle jo have tid til at gå rundt og bruge en masse penge også! Vi indrømmer blankt, at vi ikke nåede hen til alle de ting, som vi havde på programmet, for ellers ville vi have løbet fra den ene ende til den anden og væltet alle orker, hekse og forsvarsløse civile på vejen. 


Det første foredrag vi var til, var med dygtige Anne-Marie Vedsø Olesen, som lige er udkommet med Vølvens Vej. En bog, som vi begge havde tænkt os at få købt og signeret mens vi var til festivalen. Det var super spændende at høre hende fortælle, om hvordan hun har grebet den nordiske mytologi an og hvordan hun har brugt den til at skabe en fantastisk fortælling om hendes (kommende) vølve Snehild. Hun læste et lille uddrag op fra bogen, som starter med en voldsomt fødsel af Snehild, der bliver hjulpet til verden af en jætte. Så ved man det kun kan blive magisk og vi glæder os vildt til at komme i gang med den utroligt stemningsfyldte bog. 

Og hvis vi bliver ved vølverne, så fik vi også set Anne-Marie i samtale med Jeanette Varberg om søndagen. Jeanette er en af de helt store spiller i gamet, når man snakker om historie, da hun både er arkæolog og historiker, ud over at hun er forfatter. Det var lidt sjovt at se med, da Anne-Marie lige skulle have fact tjekket sin bog. Det må være ufatteligt tilfredstillende at vide, at man har gjort sin research ordenligt. Det er selv noget jeg ville være bange for, hvis jeg skulle give mig i kast med at skrive en historisk roman, hvilket der nok er stor sandsynlighed for det ville være, hvis jeg nogensinde skulle skrive noget som helst. Så derfor passede de her foredrag fuldstændig perfekt til min/vores interesser. 



Nok en af de ting vi begge glædet os mest til, var at se og høre Lene Kaaberbøl IRL. Den ene af os er større fan end den anden, men vi kan begge blive enige om, at Skammer bøgerne har haft en plads i vores barndom og det er bøger der har været en del af vores samling helt fra starten af.

Det var en sand fornøjelse at lytte til hende og Josefine Ottesen i samtale. Det er to kvinder med utrolig god humor og som har haft to meget forskellige karrierer og skrivemetoder, på trods af de begge går ind under samme kategori hos boghandlen. Jeg mindes Josefine sige at "hun levede af at lyve og stjæle", i forhold til det med at finde på et plot og tage ideer fra andre. 
En anden ting, som virkelig fangede mig, var da Lene Kaaberbøl sagde, at hun begyndte at skrive bøger, da hun "havde læst alt der var" og hun derfor selv måtte skrive de bøger, som hun syntes manglede på hylden. Det syntes jeg var ufatteligt inspirerende. Så meget at jeg måtte notere det ned i min telefon. Måske få det tatoveret i panden engang, hvem ved. 


Et tema der blev nævnt ved mange af de foredrag vi var til, var fantasy som genre hos boghandlen eller biblioteket. Det er ikke noget jeg har lagt mærke til de andre år, men måske selve fantasy genren i Danmark har vokset sig større og bredere, hvilket gør, at man ikke bare kan stille fantasy bøger ét sted og call it a day. Det som mange har påpeget (blandt andet Josefine Ottesen og Malene Sølvsten, hvis jeg husker korrekt), er at fantasy med det samme altid bliver stemplet som noget til børn og ikke rigtig litteratur. Der var flere forfattere, selv Lene Kaaberbøl, som nævnte at de i samtaler om bøger har fået kommentaren "Men hvornår skal du skrive en rigtig bog så?", som om fantasy bøger ikke er rigtige bøger.
Jeg syntes egentlig det er et vigtigt emne, da mange fantasy bøger - også danske - indeholder emner der måske ikke er helt børnevenlige, hvis man tænker at det måske er børn på fx 10 år, som bevæger sig rundt i børneafdelingen på et børnebibliotek. Det er måske ikke dem der skal samle The song of Ice and Fire op og begynde at læse om sex mellem søskende og tortur. Man kan jo kun håbe at der var en masse boghandlere og bibliotekarer til stede, som kan få gode ideer til nye opdelinger af deres kategorier. Fantasy er også til voksne!


I tråd med den tanke, husker jeg også et vigtigt emne Malene Sølvsten tog op i samtalen med Nanna Foss; det med at have en lidt dårlig smag i munden over noget man selv har skrevet, når man flere år efter udgivelsen vender tilbage til visse scener, man dengang synes var lækre, men som man efter man er vokset som menneske, selv har ændret sit syn på. Dette er også en af grundene til, at man med mange fantasy bøger der er rettet mod de lidt ældre læsere, netop helst ser at de faktisk bliver cateret til den ønskede målgruppe. Ved bloggereventet søndag, hvor vi sammen med en række andre bloggere tilbragte morgnenen med Pernille L. Stenby og C.A. Wolters, bragte Wolters også netop dette på banen. Der fortalte hun om en unge pige der for alt i verden ville købe "Den Som Hvisker". Hun nævnte også vigtigheden af, at man som læser af mange fantasy bøger, specielt dem for de voksne eller ældre unge, netop er i stand til at læse mellem linjerne og forstår at være kritisk overfor hvad de læser. Det var nogle rigtigt spændende emner der blev taget op, og vi synes helt bestemt vi fik nogle tanker med os hjem at tygge på efter disse samtaler og oplæg i løbet af festivalen.

Kommentarer