7 danske fantasybøger med samme vibe som dine engelske teenage-favoriter


Du kender måske Harry Potter og Percy Jackson fra da du var lille? Og måske red du også på vampyr bølgen, da Twilight havde sin storhedstid og alle var enten Team Edward eller Team Jacob? 
Der er mange fede fantasy serier derude, men de fleste af dem vi kender bedst er engelske bøger, som er blevet oversat til mange forskellige sprog. Men har du overvejet at Danmark også er fuld af fede fantasy forfattere, som skriver nogle fede serier, som sagtens kan måle sig med vores ynglings serier på engelsk?

Her er der en guide til nogle af de mest kendt engelske fantasy serier og deres danske konkurrenter, som giver dem kamp til stregen! 

Var der nogen der sagde magisk skole? 

Hvis du som mange millioner andre er vokset op med Harry Potter bøgerne og elsker tankerne om en magiske skole, så er Rosenholm Trilogien måske noget for dig. 
I ungdomsromanen “Roser og violer” af Gry Kappel Jensen tager fire piger afsted til Rosenholm Kostskole for at begynde i gymnasiet. Men skolen er ikke som andre gymnasier... Den er ikke helt menneskelig...

Gry Kappel Jensens bog “Roser og violer” handler om en gruppe piger, der tager til et orienteringsmøde på Rosenholm Kostskole. De forventer at skulle starte på et helt almindeligt gymnasium, men det er Rosenholm Kostskole ikke. Det er et magisk gymnasium, der uddanner magikere. Pigernes liv bliver vendt 180 grader på hovedet, og de skal nu til at lære at udøve magi og beherske deres evner. Det første skoleår bliver dog alt andet end stilfærdigt, da de snart står overfor at skulle opklare en mordgåde, hvis konsekvenser kan blive brutale.

Vampyrer som ikke skinner i sollyset? I got ya'

Stephanie Meyer introducerede os for en hel ny slags vampyrer i Twilight, som måske ikke giver de gamle vampyrlegender baghjul, men de er da pæne at kigge på? Hvad hvis vi kan love dig lidt mere frygtindgydende vampyrer og lader mennesket komme ind i vampyrernes verden, i stedet for at vampyrerne prøver at gemme sig blandt menneskene? Vi anbefaler Nattens sanger af Christina Bonde.

Efter Victoria er blevet brutalt overfaldet af sin ekskæreste, har hun mistet troen på kærligheden. Hun passer sit job som sygeplejerske og lever en forudsigelig og forsigtig tilværelse ... indtil hun møder Lucas. På kort tid forandrer han ikke bare Victorias liv, men hele hendes virkelighed, og efter et skæbnesvangert opgør med fortiden, befinder hun sig pludselig i en verden af vampyrer og havner i en stridighed som er ved at koste hende livet. Redningen viser sig at komme fra en ældgammel overbevisning som kan give Victoria en magtfuld plads i vampyrernes verden, men samtidig stiller hende over for et umuligt valg. Skal hun følge sin skæbne eller kæmpe imod den? 

Ung pige vs post-apocalypse univers?

Du har måske som os set Divergent filmene og set hvordan den stille og rolige pige, som bare prøver at overleve så godt hun nu kan i en post-apocalypse verden, pludselig bliver revet ud af sine trygge rammer og kastes ud i det ukendte. Hvor Tris i Divergent vælger en helt ny vej i livet væk fra sin familie, så har Pandora i Vulkanvinter valgt en ny vej for at finde hendes far igen.

I det sydlige Asien går en supervulkan i udbrud og udløser voldsomme klimaændringer over hele Jorden. Civilisationen bukker under, og kun få formår at overleve den bølge af naturkatastrofer, som følger efter udbruddet. 30 år efter udbruddet har de overlevende forsøgt at skabe sig et nyt liv i ruinerne af den gamle verden, men det er ikke let i en verden, hvor den stærkeste har ret og få sidder på magten. Pandora er sytten år gammel og bor med sin far oppe i bjergene. De lever et simpelt liv, langt fra ødelæggelserne omkring dem. Men da Pandoras far tvinges væk for at arbejde som læge for en lokal krigsherre, beslutter Pandora sig for at rejse ud i en ukendt verden for at befri ham. En verden, som møder hende med mistro, løgn og vold, men hvor hun også møder venskab og kærlighed, hvor hun mindst venter det.

De udvalgte, de heldige og de modige unge

Vi har alle hørt om hovedpersonerne som er en af “de udvalgte”. Vi har også lært at det kan være både godt og skidt. Hunger Games er et spil, hvor udvalgte fra forskellige samfundslag skal kæmpe til døden i en kæmpe aflukket arena og den der står tilbage er vinderen.

I Lugnasad føler de udvalgte sig dog en del mere heldig end i Hunger Games.
En sommer du aldrig glemmer. Det er hvad der står i brochuren.Og her er de så. De udvalgte. De heldige. Se hvor glade de er. Hvor ubekymret de stiger i land.Hver og én har de deres styrker og svagheder. Deres historie. Og nu er de hér. Stedet hvor fortidens historier flettes sammen med nutiden, og fremtiden skabes.De er unge. Overmodige. Naive. Og snart vil de være en del af øens historie.Velkommen til Lugnasad. Charlotte drømmer om at se hele verden – lige bortset fra øen Lugnasad. Alligevel befinder hun sig netop dér.Alex drømmer om at finde ro og accept – både i sig selv og andre. Måske vil Lugnasad give ham de svar han mangler.Benjamin drømmer om at høre til et sted - bare én gang i sit liv. Men han har ikke de store forhåbninger om, at Lugnasad er stedet for ham.Men på Drømmenes Ø kan alt ske.Og alt vil ske.

Til dem der bare elsker mytologier

Her på bloggen elsker vi mytologier! Om det er nordisk, græsk eller egyptisk, vi tager det hele! Så det undrer nok ikke nogen at se Percy Jackson på denne liste. Percy er vokset op med et link til de græske guder, som han slet ikke anede han havde. Men en stribe mystiske hændelser og en flugt fra mytiske dyr overbeviser ham hurtigt om, at han måske er lidt mere end bare et almindelig menneske.

Mystiske hændelser er også det, der sætter handlingen i gang i Ravnenes hvisken.
Handlingen udspiller sig i Nordjylland og væver en spændende krimihistorie, hvor en grusom seriemorder synes at målrette rødhårede, unge piger. Vi følger den eksentriske og mystiske Anne, der besidder synske evner. Overraskende viser det sig, at mange af hendes nye bekendtskaber også besidder særlige evner, og snart er scenen fyldt med guder og halvguder fra den nordiske mytologi. Truslen om Ragnarok hænger i luften, og det bliver klart, at Anne spiller en afgørende rolle i forsøget på at forhindre katastrofen.

Udødelige kærlighed og faldne engle

Er forelskelse i faldne engle et trope? For så er det et trope vi kan nikke ja tak til!
Fallen er ved at være en gammel serie, men historien om Luce som starter på en skole for vanskelige unge er måske stadig en af mine yndlings bøger fra da jeg (Helene) var yngre. Tragiske hændelser bliver ved med at ske omkring hende, og den sidste udvej for hendes nærmeste er at sende hende bort. På skolen møder hun den mystiske Daniel, som viser sig at være lidt mere end bare et menneske. Han er nemlig en falden engel.

Hvis du kunne tænke dig at læse en bog fra den faldne engles synspunkt (og støtte en dansk forfatter), så er Dæmondræberen noget for dig.
Hans navn er Dominic. Ethvert dæmonisk væsen kender hans ansigt og drømmer om at overlevere hans hoved til Lucifer. Dominic har vandret på jorden i årtusinder, boet i Helvede og ledt dæmoniske horder i krigen mod englene. Det var ikke nødvendigvis hans glansperiode, men som ingen er perfekt, gjorde han oprør. Denne oprørshandling førte til, at han i dag er hadet af sin egen race og lever skjult blandt mennesker. Engang kendt som Dominic Engledræber, går han i dag under navnet Dominic Dæmondræber.

Kongeriger og folk der ikke burde mødes

Hvis du er til vild worldbuilding, kongeriger og krig (med et lille twist af en love story), så har du nok ikke kunnet undgå at komme forbi Red Queen. Med folket splittet i to, de med rødt blod i årene og de med sølv blod/magsike kræfter, så er det nemt at gætte sig til, hvem det er, der bestemmer. Vi følger Mare som er den eneste med rødt blod, som har kræfter som en med sølv blod. Dette ender med et skæbnesvanger møde med de sølv-blodede prinser og gnisterne flyver - på den ene og den anden måde.

I Mørkets søn har vi også et møde med en royal tronarving, Destan Tolvarssøn. Når hans far dør, er det ham, der skal herske over Sikanias mørke folk. Men det vil Destan ikke – og desuden er der mange år til at hersker Tolvar dør. Celina er også arving til en trone. Hun er lysets datter, og når hendes far en gang er væk, skal hun herske over Sikanias lyse folk.Selvom Sikania er et rige, er de to folk aldrig i berøring med hinanden: De har delt døgnet mellem sig, og sådan har det været mange generationer tilbage. Derfor er det heller ikke meningen at Destan og Celina nogensinde skal møde hinanden. Men det kommer de til. Hersker Tolvar har udtænkt en plan som skal sikre hans folk evigt mørke, og Destan skal hjælpe ham med at få det til at ske.

Kommentarer