Book VS movie: Skatteøen

SPOILERS forekommer i dette indlæg!!
Her til sommer satte jeg mig for at læse et par klassikere og en af disse var Skatteøen af Robert Louis Stevenson fra 1883. Skatteøen anses for t være forløberen for vores moderne verdens version af en pirat. Fx med en papegøje på skulderen og skattekortet, hvor skatten er markeret med et kryds.

I bogen følger vi en ung dreng der hedder Jim Hawkins. Hans far er dødeligt syg og dør i starten af bogen, så Jim og hans mor overtager kroen Admiral Benbow. Inden farens død ankommer en sømand, Bill Bones med en stor skibskiste og hans tilstedeværelse menes til dels at være grunden til Jims fars alt for tidlige død. Da hans tidligere sejlkammerater der alle har været en del af besætningen hos den berygtede sørøver Kaptajn Flint, dør Bill Bones og Jim får åbnet hans kiste og finder skattekortet.

Jim får fat i Doktor Livesey og sammen overbeviser de Godejer Trelawney om at finansiere et skib og rejsen til at finde Flints skat. Få dage efter tager de til Bristol hvor Trelawney har skyndt sig at finde en besætning, en styrmand, Mr Arrow og Kaptajn Smollett samt skibskokken John Silver som ejer en kro i Bristol. Kaptajn Smollett sætter spørgsmålstegn ved besætningen med det samme og lader alle våben låse inde. Det er som regel kaptajnen der finder sin besætning, men det ville Trelawney ikke være med til.
Under sejladsen er der nogle episoder der får en til videre at stille spørgsmål til besætningen. Fx forsvinder styrmanden Mr Arrow ret hurtigt til søs, men han var på den anden side også en drukkenbold så ingen savnede ham.
Så snart de kommer til øen opstår der tommult og Jim overvære den ellers så rare skibskok John Silver slagte nogle af mændene som ikke er på hans side i det opståede mytteri imod kaptajnen, doktoren og godejeren.

De ærlige folk får sig reddet i sikkerhed i en gammel hytte inde på øen, mens piraterne overtager skibet. Kortet har Jim midlertidig tager og er løbet fra piraterne på øen og ender med at støde på en skør mand ved navn Ben Gunn. Ben Gunn var blevet efterladt på øen af Kaptajn Flint og resten af hans besætning 3 år forinden og har lavet af vinde geder og regnvand. Han går med til at hjælpe Jim hvis han kan skaffe ham noget ost. Så en nat på øen får Ben taget livet af en af John Silvers pirater. De to grupper slås indenbyrdes på øen og mister mange mænd. Jim fortæller derfor de andre om Ben Gunn der stadig er på øen. Da doktoren senere finder ham, fortæller Ben Gunn at han har fundet og flyttet skatten ind i en hule og doktoren finder derfor på den plan at de giver piraterne kortet for at slippe af med dem.
Imens dette står på får Jim dræbt nogle få tilbageværende pirater på skibet og får sejlet det på grund på den anden side af øen, så den vil flyde igen når tidevandet kom. Da Jim så vender tilbage til hytten er det piraterne der har overtaget det og John Silver prøver at overbevise Jim om at de andre har efterladt ham, fordi de var sure over han var stukket af. Jim følger derfor med piraterne ud for at finde skatten og her lufter John Silver ideen om at han ikke er på piraternes side mere. Jim stoler ikke på ham, men John beskytter alligevel Jim da de når frem og skatten er væk. Doktoren, Godejeren og de få mænd de har tilbage ligger i baghold og dræber de fleste af piraterne, før piraterne dræber Silver og Jim. De vender derfor hjem med John Silver, skatten og Ben Gunn.
Fra Venstre - Ben Gunn, Kaptajn Flint, John Silver, Jim Hawkins, Godsejer Trelawney.
I anledningen af at jeg endelig fik læst bogen, fandt jeg frem til en 3 timer lang film version fra bogen fra 2012. Jeg havde tænk mig at se den gamle version fra 1950 som er produceret af disney, men jeg er ikke helt så vild med så gamle film, da jeg er lidt af en special effekt nørd. Desuden er min gamle roomie helt vild med Toby Regbo der spiller Jim Hawkins i 2012 versionen.

Selve plottet og rækkefølgen af alle handlingerne i filmen er helt ligesom i bogen. Men der er både nogle store og små forskellige som hovedsageligt er ved karakterene.
Den første store forandring er at Jims far i filmen har efterladt sig en kæmpe gæld, hvilket gør at Jims mor bliver smidt ud af huset og får brændt sine genstande mens Jim er væk. Desuden er John Silvers såkaldte "negerkone" i Bristol og kommer og hjælper Jims mor væk derfra, men skjuler sig i form af en hjemløs det første stykke tid. Denne kone nævnes kun kort til sidst i bogen og befindes ikke i England, men på en ø et sted uden for Sydamerika.

En ændring der irriterede mig lidt var Doktor Livesey. I bogen er han en respekteret mand. En klassisk doktor med pudderparyk, som alle folk så op til og lyttede til. I filmen var han virkelig en kujon til at starte med. VIRKELIG!! Han var bange for besætningen og først da sørøverne prøver at dræbe Jim på øen, tager han sig sammen og slår igen.
Desuden er Godsejer Trelawney også en helt anden i filmen. Han har lidt af et temperament i bogen og er af og til uenig med Kaptajnen. Men i filmen har de fået det op på et helt nyt level. Han degradere ligefrem doktoren fra partner på rejsen, til en simpel ansat og mener at skatten kun er hans. Det bliver også hans død da de til sidst er nød til at smide størstedelen af skatten overbord, for at få skibet til at flyde igen. Han hopper i vandet for at redde dele af den og drukner i forsøget. I bogen kommer han helskindet hjem og deler med de andre uden at være utilfreds.

Slutningen er også en del anderledes da Ben Gunn (som er spillet af Elijah Wood og er super cute!!) vælger at blive på øen. Hvilket var en af de ting der virkelig chokerede mig! Han ville gøre alt for at komme væk fra øen i bogen. Desuden døde alle sørøverne ikke i bogen og de blev efterladt i stedet for.

Jeg må indrømme jeg nød filmen, på trods af at den var 3 timer og havde nogle ændringer i karakterenes personligheder og valg. Der var en del andre små ting der var ændret, men idet at filmen var så lang, gjorde at de havde fået næsten alt med. (hvilket andre film baseret på bøger godt kunne lære noget af! Kan i forstille jer hvor lang Harry Potter ville være?)
Man fik lidt andre sider af historien i filmen også, da man i bogen kun får det at vide, som Jim får at vide. Så man bliver lige så chokeret over de ting der sker, som han gør.
Elijah Wood som Ben Gunn

Kommentarer