Fantasy Festival 2021

{Aktivitetsarmbånd sponsoreret af Fantasy Festivalen}

Efter hvad der føles som en uendelig evighed, blev det endelig tid til igen at lade den indre nørd flyve frit, til dette års Fantasy Festival. Efter et år som det vi så sidste år, hvor corona'en blev en afgørende faktor, der betød at vi måtte undvære Fantasy Festivalen i fysisk form, var det absolut fantastisk at være tilbage her i weekenden. Og da vi tror på vi alle er ved at være trætte af at høre og snakke om corona, så dvæler vi ikke ved det, og giver os i stedet i kast med det sjove: Festivalen.

Det faktum, at det har været længere siden sidst, har for os betydet at det var endnu mere magisk at vende tilbage til Fantasy Festivalen i år. Så snart vi havde smidt bilen og trådte ind på området blev vi mødt af en velkendt følelse. En følelse der minder lidt om hjem, for et sted som Fantasy Festivalen er der plads til alle, og der emmer af en atmosfære der byder en velkommen. På bibliotekets område var opstillet telte, bålpladser og den middelalderlige fantasy følelse der hvilede over stedet var igen i år både dragende og gennemført. Hvorend man gik summede der af liv, og der var mennesker så langt øjet rakte. Ikke nok med der var mennesker, der var også elvere, hekse, storm troopere og sågar en minotaurus på fri fod. Nå ja, der var enddog også løse forfattere der gik rundt blandt mængderne som var de ligesom alle vi andre.

I år var vi på festivallen begge dage, for første gang. Noget der ikke tidligere har været muligt for os. Dette betød, at vi fik mulighed for at opleve søndagen på festivalen også, og det måtte vi begge sande der var en kontrast vi ikke helt havde forventet. Selvom følelsen var den samme og det var lige gennemført, var der alligevel den forskel, at menneskemægden var tyndet gevaldigt ud. Selvfølgelig var der også tyndet ud i bøgerne ved diverse stande efter så aktiv en lørdag. Som vi gik rundt der søndag, snakkede vi indbyrdes om, hvordan det både var en fordel og en ulempe. Søndag var en god dag for at komme rundt. Det var bedre plads, både ved standene og rundt på gulvet, men til gengæld kunne man være rigtigt uheldig, skulle man kun være der om søndagen fordi det er bedre plads, at nogle bøger simpelthen kunne være blevet udsolgt dagen forinden.

Det med at der var god plads Søndag var i øvrigt en ekstra god ting, da der i år desværre var et par steder hvor der ret let kom "trafikpropper" blandt standene. For det meste var det ikke noget der ikke kunne overkommes med en smule tålmodighed. Dog var det en ting det ikke ville skade at have fokus på at undgå til fremtidige festivaler, da det kan være svært at stoppe op og kigge, når pladsen er trang.

Festivalens tema var i år hekse. Det var også noget der kunne ses og høres rundt omkring. Op ad den store trappe til den øvre etage stod hekse på række og gav en følelse af at man trådte op for et hekselaug der stod der i stilhed og holdt øje med en. Det var ikke blot sejt at se, men med en lidt levende fantasi kunne det faktisk også opfattes en smule faretruende. På den gode måde. Desuden var hekse et tilbagevendede tema til diverse oplæg, foredrag og samtaler der blev holdt på festivallen. Foredragene vil vi komme nærmere ind på i et andet indlæg, men lad os bare sige at vi havde et tæt pakket program, og vi blev klart beriget med gode sager.

Dansk Fantasy Awards

I år blev der for første gang overrakt Dansk Fantasy Awards til Fantasy Festivalen i Esbjerg. Det var noget der trak tilskuerer til, da vinderne skulle udråbes og priserne uddeles. Selvfølgelig var det da også noget vi her på bloggen entusiastisk tog os tiden til at overvære. Der blev hurtigt fyldt op nedenfor trappen, og mange forventningsfulde blikke var klar allerede før overrækkelsen gik igang. Og med rette, for det var en række dygtige forfattere (og forside-designere) der var shortlistet til årets fantasy priser.

Uden den store fare for at spoile, da overrækkelsen jo allerede har fundet sted, tager vi lige et kig på de forskellige priser og vinderne deraf.

Fantasy Forside Shortlist:

Elementkrigen - Sprækken til Luscuro 3 af Julie Midtgaard - Omslag af Danielle Finster

Natskygge - Rosenholm-Trilogien 3 af Gry Kappel Jensen - Omslag af Karin Hald

Arven Fra Fortiden - Awen 2 af Nathali & Bettina Liane - Omslag af Karin Hald

Først var der prisen for årets fantasy forside. Her var der shortlistet tre utroligt flotte forsider, som alle kan noget på hver deres måde. Vinderen af denne kategori blev Arven Fra Fortiden, og de første blomster og statuetter blev overrakt.

Fantasydebutant Shortlist

Langt Væk Fra Asgård af Thea Astrid

De III Udvalgte - Mogthunheims forbandelse af Paul Anthony Sørensen

Legendens Ridder - I Krig af Jeanette Sigtenborg Rasmussen

På shortlisten for årets danske fantasydebutant finder vi tre dygtige debutanter, som alle har gjort et flot stykke arbejde og som virkeligt kan være stolte af deres udgivelser. Man kan jo selvfølgelig ikke undgå at være en smule biased når halvdelen af bloggen kender en af debutanterne personligt fra tidligere og har været betalæser på den kommende 2'er i serien. Samtidig kan man måske heller ikke helt undgå at være lidt ekstra stolt når selv samme debutant står som vinderen af kategorien. Så et stort tillykke skal der lyde til Jeanette, der vandt årets fantasydebutant med Legendens Ridder - I Krig.

Fantasybog Shortlist

Bondekongens Rejse - Til Aretz' Ende 2 af Christina E. Ebbesen

Natskygge - Rosenholm-Trilogien 3 af Gry Kappel Jensen

Arven fra Fortiden - Awen 2 af Nathali & Bettina Liane

Også i den tredje og sidste kategori for årets danske fantasybog, findes der 3 stærke konkurrenter. Alle tre bøger er på listen med god grund, og fortjener helt bestemt at være med i kapløbet om titlen som årets danske fantasy titel. Til trods for, at vi personligt stemte på Bondekongens Rejse i denne kategori (Nå ja, hvis man kan være biased over at kende en forfatter, så kan man det jo også på baggrund af et forfatter-crush) da den faktisk er den eneste vi har nået at læse af de tre endnu, mener vi alligevel at vinderen, Natskygge, har fortjent titlen, blomsterne og statuetten der fulgte med. Dette på baggrund af kendskab til de forrige bøger i trilogien, som bestemt leder op til en fabelagtig afslutning.

Bogindkøb og signeringer

Årets Fantasy Festival blev en fest af signeringer, hyggelige stunder og ikke mindst bogindkøb. Masser, og masser af bogindkøb. I år var et år, hvor budgettet til festivalen var lagt til: Køb for pokker! Og det gjorde vi. Vi købte med arme og ben og fik begge et par gode stakke bøger med os hjem. Bøger og lidt bookmerch skulle der til, bogmærker og muleposer og lakagern og en plakat med kortet over en magisk verden.

Selvfølgelig havde vi undersøgt på forhånd hvilke forfattere vi kunne forvente at støde på, og hvem der signerede hvornår, så vi også kunne tage et par bøger eller syv med hjemmefra til en lille krydsedulle. 

Faktisk er dette et af de aspekter vi begge elsker meget ved Fantasy Festivalen. Det bliver et link mellem læseren og forfatteren. En bro om man vil, der gør det muligt som læser at møde hjernerne bag de universer man forelsker sig i mens man læser. En bro som giver mulighed for at man kan krydse over og få sig en hyggelig og endda venskabelig snak med mennesker man ellers kan finde en smule uopnåelige, når man sidder hjemme med sin pose chips, fedtet hår og deres skrivværk i hånden. Det er netop noget af det, der giver den skønne følelse af at være velkommen og at være del af noget større.

Personligt fik jeg scoret mig et selfie med en af forfatterne jeg hjemmefra har lidt et forfattercrush på. Jeg tog et fangirl selfie for Malene Sølvsten mens hun signerede bøger med Lene Kaaberbøl, hvor vi i øvrigt begge fik signeret en gammel kopi af Skammerens datter, som var en af de første bøger der startede fantasykærligheden for os begge. Jeg fik mig et par ekstra specielle signeringer i to nye bøger jeg købte, ikke blot fra den dygtige forfatter. Ja og sidst på søndagen var jeg endda så heldig at få en fed plakat foræret med kortet fra Den Som Hvisker. Sådan en festival er pakket til bristepunktet. På den gode måde. Og det kan være svært at komme ned igen fra den high det er, at føle sig så hjemme og så tilpas, velkommen og absolut accepteret hvor hvem man er og måske specielt for hvad man går op i. Nemlig fantasy.

Når man så taler om Fantasy Festivalen som en bro mellem læseren og forfatteren, har vi specielt i år også set det som en bro bloggerne imellem. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi her på Girls Talk Books tidligere nok har haft lidt en tendens til at holde os meget for os selv. Vi er to, og vi har kendt hinanden fra barns ben. Men i år specielt, har vi mærket hvordan det var at indgå i fællesskabet med andre bloggere. Vi har rakt ud, og andre bloggere har rakt tilbage. Dette er også med til, at gøre Fantasy Festivalen til noget helt særligt. Det faktum at der virkelig er plads til alle, og at det samler folk på kryds og på tværs, fordi vi alle er tilstede af samme grund. Vi er alle på festivalen, fordi vi i større eller mindre grad er interesserede og passionerede omkring fantasy, om bøger og om fællesskabet det giver os.

Det har været en absolut magisk weekend og vi glæder os begge meget til at vende tilbage næste år og fortsætte vores traditioner på og med festivalen. Dem alle sammen. Tak for i år!

Kommentarer